Föräldrarna berättar

Det är många som undrar hur det är att vara med i ett föräldrakooperativ. Hur mycket måste man engagera sig? Tänk om vi inte hinner med. Vilka fördelar har det?
Hur går det till?
Här har vi börjar samla frågor och svar runt detta, från oss föräldrar. Om du som läser detta har en fråga runt just kooperativet, som du gärna vill ställa, så ställ den som en kommentar så kommer vi besvara den så fort vi kan.

Kulramen var inte idealiskt för oss då det låg en bit ifrån vårt hus och då vi egentligen inte tyckte att vi hade tid att vara med i ett kooperativ. Men några vänner rekommenderade det så starkt och vi har nu haft båda våra barn på Kulramen och inte ångrat oss en enda dag. Det är tvärtom värt allt att man vet att ens barn är på en förskola där det är lugn och ro och där pedagogerna bygger upp barnens självkänsla på dagarna. Den lilla tid man behöver engagera sig vägs upp av att man själv känner en trygghet och glädje i att man vet att ens barn har det jättebra och tryggt på dagarna! Jag är säker på att vi inte kunde ha gett våra barn bättre förutsättningar än Kulramen. Och vi är så tacksamma mot personalen!

Varför valde ni Kulramen?

Jag hade hört att det var en bra förskola men var osäker på det här med föräldrakooperativ. Sen fick jag av en slump träffa Kulramenföräldrar på den lokala loppisen och kände direkt att deras berättelser gick rätt in i hjärtat. Det var förskolan för oss helt enkelt.

Handen på hjärtat, hur är det att vara med i ett föräldrakooperativ?

Vi lär känna de andra familjerna mycket bättre eftersom vi har många aktiviteter tillsammans. Vi träffas i olika sammanhang både med och utan barn.

Sen kan vi föräldrar vara med och styra förskolans utveckling på ett helt annat sätt än på en traditionell förskola.

Vad skulle du säga är de tre bästa sakerna med Kulramen som andra borde känna till?

  • Hög personaltäthet och små barngrupper.
  • Personalen är engagerad på ett sätt som jag aldrig upplevt på någon annan förskola. Jag upplever att barnen är trygga, har roligt och utvecklas. Det märks att både barn och personal trivs på förskolan.
  • Barnen behandlar varandra med en sådan ömhet och respekt. De kramas gärna och håller varandra i handen.

Hur mycket måste man engagera sig?

Det kräver precis lagom mycket engagemang för att få god insyn i verksamheten, lära känna personal och andra familjer; barn som föräldrar. Allt tid jag investerar går till mitt barns välmående, vilket känns bra.

Mitt engagemang har växt över tid. Från början gjorde jag endast det som krävdes av mig, vilket var att delta i städdagarna två gånger om året. Jag tänkte att det skulle vara sjukt jobbigt att lägga en halvdag på att städa, men den dagen blev istället en social tillställning med möjlighet att träffa massa föräldrar, prata, skratta, fika och få full insyn i miljön som mina barn är i hela dagarna. Sen har jag erbjudit mig att hjälpa till så fort jag ser saker som jag kan bidra med och som jag vet skulle göra göra förskolan ännu bättre. Det är oerhört tillfredsställande att kunna påverka och förbättra något på ett så direkt och enkelt sätt, till skillnad från så mycket annat i världen.

Hur är din upplevelse av montissoripedagogiken?

Jag visste inte så mycket om Montessori innan vi började. Idag är vi jätteglada över pedagogiken. Jag upplever att mitt barn har utvecklat många färdigheter snabbare tack vare Montessori. Till exempel vardagsrutiner som att klä på sig själv och städa upp efter sig, finmotorik som att ha rätt grepp på en penna och hantera en sax samt förståelse för bostäder och siffror i tidig ålder.

Vad händer om vi inte alltid kan delta i de aktiviteter som ska göras?

Livet är inte en rak linje och det kommer perioder då kaoset blir stort och man måste prioritera. Min upplevelse av kooperativet är att vi alla är väldigt ödmjuka inför detta och då vi är många föräldrar som kan hoppa in och göra det som behövs så finns det en bra dynamik i det hela. Vi avlöser varandra och lägger ribban enligt vad vi mäktar med. Det är egentligen inte så mycket aktiviteter som man måste göra, så rädslan för dem är nog större från utsidan sett än hur det upplevs när man faktiskt är med. Det kommer alltid finnas de som gillar att engagera sig och gör lite mer och de som i perioder inte kan engagera sig och det är okej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: