En dag på Glaskulan

Kulramen har två avdelningar, Glaskulan för de små barnen (1-3 år) och Träkulan för de äldre barnen (3-6). Båda avdelningarna öppnar vid 7:30 och stänger 17:00, men har lite olika aktiviteter, anpassade efter barnens utveckling och behov. Nedan beskrivs hur en dag kan se ut på Glaskulan, för de mindre barnen. Om ni har frågor som inte besvaras här så är ni varmt välkomna att höra av er till oss så kan vi berätta mer och/eller ge er en visning av förskolan.

7:30 – 9:00 Morgonstund
Barnen hälsas välkomna vid dörren i hallen. Vi lägger stor vikt vid att varje barn ska få ett tryggt och bra mottagande där de känner sig välkomna och sedda. Inne på avdelningen erbjuds de många olika montessorimaterial och lekmaterial, barnen får själva välja vad de vill arbeta med under morgonstunden.

9:00 Fruktstund & Utelek
Vi har som mål att vara ute på förmiddagen så länge vädret tillåter!
Den friska luften är viktig för barnens hälsa och välbefinnande. Lite regn ger bara rolig vattenlek, men vid snöstorm och ösregn, där drar vi gränsen.
Vi delar upp oss i mindre grupper för att alla barn ska få klä på sig i lugn och ro i hallen. Utomhus har vi tillgång till en park med stor sandlåda, klätterställning, rutschkana och ett förråd med massa roliga och stimulerande leksaker. I anslutning till parken ligger berget där barnen kan klättra och leka. Där har vi också en lekstuga, ett tåg och en natur som bjuder in till fantasifullt upptäckande.

Innan lunch har vi samling inne igen. Vi samlas i ring en stund där vi tillsammans sjunger, dansar, deltar i grupplekar eller lyssnar till roliga sagor.


11:00 Lunch
Barnen sitter i mindre grupper med en personal vid varje bord.
Barnen får själva ta för sig och får därmed öva på motorik och att vänta på sin tur.


11:30 – 13:30 Vila
Alla barn har möjlighet till vila utifrån deras behov.
I det lilla rummet har det bäddats med madrasser, filtar och kudde eller
gosedjur om barnet har med hemifrån. Det spelas lugn avslappningsmusik.

13:30 – 14:00 Lugna aktiviteter
Efter vilan erbjuder vi lugna aktiviteter inomhus. Detta kan vara att
arbeta med montessorimaterial, pussel/spel eller att få leka.

14:00 Mellanmål.

14:30 Miniröris.


Vi går in i “lilla rummet” där barnen får delta i antingen i sång och dans eller så bygger vi en balansbana för barnen där de får utmana sina motoriska färdigheter!

16:30 Fruktstund

17:00 Förskolan stänger

Upptäcka naturen med KNOPP
KNOPP är en del av Friluftsfrämjandets verksamhet.Genom Knopp får barnen upptäcka naturen och lära sig genom lekar, sånger och sagor om skogens vanligaste växter och djur, och tillfredsställa barnens nyfikenhet och upptäckarglädje samt lära sig att ta hand om djur och natur.Barnen på Glaskulan går på Knopp både under höst och vårterminen ca 8 gånger per termin.Så här kan en förmiddag med Knopp se ut:
När vi går på Knopp startar vi från parken kl.9.00. Då har vi tagit på oss västar och övar på att gå i led och hålla i en kompis. På ryggen har vi egen ryggsäck med vattenflaska och sittunderlag. På vägen till vår lilla skogsglänta tittar vi på naturen och pratar om vad som händer och tittar efter nya tecken. När vi kommer fram till Knopp platsen tar vi fram våra sittunderlag och sätter oss i en samling. Vi hälsar på Skrutteluttanlej som är en liten mjukishund som hälsar alla barn välkomna, och den vill höra barnen sjunga namnsången. På samlingen pratar vi om – Vilka djur bor i skogen? Hur ser deras bon ut? Vad händer med naturen när det blir höst eller vår, vilka hösttecken eller vårtecken kan vi se? Insekter och Småkryp – vi går och tittar på myrstacken, vi sjunger Jontemyran – Allemansrätt – Skräp i naturen. Vi avslutar samlingen med att ta fram sångpåsen med alla skogens djur som nyckelpigan, grodan, igelkotten, haren, ugglan, spindeln, ekorren m.m. Efter sångsamlingen avslutar vi med fruktstund och så hinner vi leka innan vi går tillbaka för att äta lunch på förskolan.

%d bloggare gillar detta: